De GWTB Service

Heb je eenmaal een tekst uit Het Grote Wedstrijdtekstenboek overgetypt, dan wil je natuurlijk weten hoeveel fouten je gemaakt hebt. Vroeger zat er dan niets anders op dan de tekst zorgvuldig na te lezen en woord voor woord te vergelijken met de originele tekst. Het was een tijdrovende en vaak zenuwslopende klus, maar alleen zo kon je alle fouten ontdekken.

Dat saaie werkje behoort vanaf nu tot het verleden. Via de GWTB Service kun je je tekst namelijk automatisch laten nakijken.

Hoe werkt het?

  1. Je typt een tekst over uit Het Grote Wedstrijdtekstenboek. Wanneer je klaar bent, bewaar je de tekst op je harde schijf. Zet het volgnummer van de tekst in de bestandsnaam.
  2. Je stuurt een e-mailbericht naar gwtb.service@telenet.be, met in bijlage het opgeslagen bestand met de overgetypte tekst.
  3. De GWTB Service kijkt je tekst na, en even later krijg je een mail terug met het resultaat.

Op die manier moet je niet langer je kostbare tijd besteden aan het nalezen van teksten en kun je je concentreren op het échte werk.

Je moet met het volgende rekening houden:

Momenteel wordt enkel het bestandsformaat .docx ondersteund (Microsoft Word).

Het is belangrijk dat je de bestandsnaam begint met het volgnummer van de tekst. Het volgnummer van elke tekst in het boek vind je op het titelblad aan het begin van de tekst en in de kopregel van elke pagina. Na het volgnummer zet je een ander teken (bijvoorbeeld een streepje of een underscore) en daarna de duur van de proef in minuten.

Heb je bijvoorbeeld gedurende 30 minuten de tekst met volgnummer 116 (‘De hervorming van het landbouwbeleid’) overgetypt, sla het bestand dan op als

116-30.docx.

Het eerste getal in de bestandsnaam wordt door de software geïnterpreteerd als het volgnummer van de tekst, het tweede getal als het aantal minuten. Als je dat wilt mag je een langere bestandsnaam gebruiken om voor jezelf extra informatie toe te voegen, maar probeer bestandsnamen niet te lang te maken en vermijd het gebruik van spaties, leestekens en accentletters.

De meeste gebruikers zullen wellicht hun teksten intypen met Microsoft Word. Je mag ook een ander tekstverwerkingsprogramma gebruiken (bv. LibreOffice Writer), zolang je het bestand maar opslaat als .docx.

Ben je niet geïnteresseerd in je typesnelheid en wil je enkel de fouten kennen, laat het aantal minuten dan weg uit de bestandsnaam (bv. 116.docx).

O ja, ‘GWTB’ staat natuurlijk voor Grote Wedstrijd-Teksten-Boek, maar dat had je wellicht al begrepen.

N.B.: uitzonderlijk kan het voorkomen dat je niet onmiddellijk een mail terugkrijgt met je resultaat. Controleer of je het bestand wel de juiste naam gegeven hebt. Heb je een fout gemaakt, stuur het bestand dan nogmaals door met de correcte bestandsnaam. Is de bestandsnaam oké en krijg je geen mail terug, wacht dan geduldig af. De server kan tijdelijk down zijn. Je resultaat zal verwerkt worden van zodra de server terug online is. In afwachting kun je uiteraard een andere tekst typen en doorsturen.

Ontvang je geen mail terug, kijk dan zeker ook even in de spam-map van je mailprogramma en voeg eventueel het mailadres van de service toe aan je contacten.

Disclaimer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten