donderdag 12 oktober 2017

Indexen

Bij de wedstrijdteksten voor Het Grote Wedstrijdtekstenboek verzamelen we allerlei metadata: extra informatie over die teksten. Zo noteren we van iedere tekst de gegevens van de wedstrijd waar de tekst oorspronkelijk werd gebruikt: de naam van de wedstrijd (bv. Kampioenschap van Belgiƫ), plaats en datum (bv. Brussel, 20 mei 1971), en het wedstrijdonderdeel (bv. snelheidsproef senioren). Daarnaast noteren we ook de bron: wie heeft de tekst geschreven, in welk boek of tijdschrift werd de tekst oorspronkelijk gepubliceerd, enz.

Al die informatie, voor zover gekend, wordt vermeld op het informatieblad dat aan de tekst in het boek vooraf gaat. We kunnen die metadata ook gebruiken om handige overzichtslijsten te maken. Zo vind je achteraan in elk volume van Het Grote Wedstrijdtekstenboek een wedstrijdindex voor dat volume: een overzicht van de wedstrijden waarvan de teksten afkomstig zijn. Een totaaloverzicht vind je in de Wedstrijdindex op deze website, die de wedstrijdindexen van alle tot nu toe verschenen volumes combineert. Telkens wanneer er een nieuw volume verschijnt, wordt deze index aangevuld.

Aan de hand van deze cumulatieve wedstrijdindex kun je zien van welke wedstrijden we de teksten al gepubliceerd hebben. Wellicht kun je er ook uit afleiden welke nog ontbreken.


Een andere index is de Titelindex. De titelindex vind je niet in het boek, maar uitsluitend op deze website. Deze index biedt een overzicht van de titels van alle teksten die ik momenteel in mijn bezit heb, zowel de teksten die al opgenomen zijn in de reeds verschenen volumes als de teksten die nog in voorbereiding zijn (en in een later volume opgenomen zullen worden).

De titelindex bewijst zijn nut wanneer je op zolder, in de kelder, ergens helemaal achterin een kast of onderin een lade nog een of meer oude wedstrijdteksten hebt gevonden om in Het Grote Wedstrijdtekstenboek op te nemen. Voordat je de moeite doet om de tekst in te scannen en op te sturen, kun je aan de hand van deze index controleren of de tekst al in mijn verzameling zit of niet. Wanneer ik nieuwe teksten krijg of vind, dan voeg ik ze toe aan de lijst.

Heb je een tekst die in aanmerking komt voor opname in Het Grote Wedstrijdtekstenboek? Scan de tekst dan in (bij voorkeur als een PDF-document) en stuur het bestand naar gwtb@gebotopia.be. Vermeld daarbij ook alle gekende metadata: wedstrijd, plaats en datum, wedstrijdonderdeel en bron (auteur, titel van boek of tijdschriftenartikel, naam van het tijdschrift, uitgever, publicatiedatum, pagina’s).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten