zondag 2 juni 2019

Goed voorbereid naar het WK

Het WK tekstproductie nadert met rasse schreden. Van 13 tot 19 juli vindt in Cagliari, de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sardiniƫ, het 52e Intersteno-congres plaats, met daaraan gekoppeld de wereldkampioenschappen in tekstproductie, tekstcorrectie, tekstverwerking en aanverwante disciplines.

Wie zich ingeschreven heeft voor de wedstrijd TP (tekstproductie), moet nu toch echt wel dringend wat beginnen oefenen. Ook al ben je een ervaren typist en haal je slapend de normen (30 minuten typen met een minimumsnelheid van 360 apm en maximaal 0,25% fouten), dan nog doe je er goed aan toch minstens een paar keer te trainen. Ook al breng je een groot deel van je werkdag al typend door, een typewedstrijd is toch nog iets anders dan wat je op kantoor doet.

In Het Grote Wedstrijdtekstenboek vind je een heleboel teksten die je kunt gebruiken om te oefenen, en dankzij de GWTB Service moet je je werkstukken niet meer zelf nakijken om je fouten te vinden. Het gebruik van de service wordt ten sterkste aangeraden. Gebruikers die enkel spellingcontrole gebruiken, hebben immers geen enkele garantie dat ze alle fouten zullen vinden. Spellingcontrole kan bijvoorbeeld niet ontdekken waar je een woord te veel of te weinig getypt hebt, of waar je een woord vervangen hebt door een ander (bestaand) woord. Ook fouten tegen leestekens glippen door de mazen van het net. Met de GWTB Service heb je de zekerheid dat alle fouten ontdekt worden, zonder dat het je ook maar enige moeite of tijd kost.

WK Berlijn 2017

Doordat de verschillende soorten fouten met verschillende kleuren aangeduid worden, krijg je ook meer inzicht in welk soort fouten je het vaakst maakt: ontbrekende, toegevoegde of omgewisselde letters, of fouten tegen de hoofdletters. De GWTB Service gebruikt daarbij dezelfde kleuren waarmee je al vertrouwd bent van de Intersteno-internetwedstrijd.

De vijf reeds verschenen volumes van Het Grote Wedstrijdtekstenboek bevatten samen maar liefst 138 Nederlandstalige teksten (plus nog een ruime selectie teksten in vreemde talen). Keuze genoeg dus. Bij het trainen is het overigens van belang dat je niet te vaak dezelfde teksten opnieuw gebruikt. Door herhaling krijg je de moeilijke woorden ‘in de vingers’ en ga je ze op de duur sneller typen, met minder kans op fouten. Dat is natuurlijk prima, maar trainen met nieuwe, onbekende teksten (of teksten die je al heel lang niet meer overgetypt hebt) is een must. Op de wedstrijd zul je immers ook een onbekende tekst voorgeschoteld krijgen.

Kijk ter voorbereiding van het WK ook nog eens na of de autocorrectie-opties van je tekstverwerker optimaal ingesteld staan. De standaard opties zijn er om je te helpen, maar ze kunnen je in bepaalde omstandigheden bij een wedstrijd toch de das omdoen. (Her)lees nog even de artikels over punten en hoofdletters en over aanhalingstekens, weglatingstekens en gedachtestreepjes voor meer informatie.

In LibreOffice Writer is er ook een handige optie waarmee je kunt vermijden dat je dubbele spaties typt, een optie die helaas ontbreekt in Microsoft Word.

Ook de Shift Lock- of Caps Lock-toets kan voor vervelende problemen zorgen tijdens een wedstrijd. Wanneer je die toets per ongeluk indrukt, heb je voor je er erg in hebt een paar regels in hoofdletters getypt. Wil je dat risico niet lopen, dan is er een leuke hack waarme je de Shift Lock of Caps Lock kunt uitschakelen.

Zorg dat je goed voorbereid naar het WK trekt: zorg voor voldoende training en denk aan de juiste software-instellingen.

Tot slot nog een vanzelfsprekende maar niet overbodige tip voor wie met een draadloos klavier typt: doe voor de wedstrijd nieuwe batterijtjes in je toetsenbord. Het zou niet leuk zijn om ergens halverwege de wedstrijd te moeten vaststellen dat je toetsenbord het niet meer doet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten