woensdag 12 juli 2017

GWTB Service

Gisteren kondigde ik het al aan, en vandaag is het zover: vanaf nu kun je gebruikmaken van de GWTB Service, een gratis webdienst die je wedstrijdteksten automatisch voor je nakijkt, de fouten vindt en de resultaten netjes en overzichtelijk presenteert.

Het werkt als volgt:
  1. Je typt een tekst over uit Het Grote Wedstrijdtekstenboek. Wanneer je klaar bent, bewaar je de tekst op je harde schijf. Zet het volgnummer van de tekst en de tijdsduur in de bestandsnaam.
  2. Je stuurt een e-mailbericht naar gwtb.service@telenet.be, met in bijlage het opgeslagen bestand met de overgetypte tekst.
  3. Mijn software kijkt je tekst na, en even later krijg je een mail terug met het resultaat.
Je moet met een aantal dingen rekening houden. Om te beginnen moet je je tekst opslaan als .docx-bestand. Dat is het standaard bestandsformaat van Microsoft Word. Je mag ook een ander programma gebruiken (bv. LibreOffice Writer), zolang je het bestand maar opslaat als .docx.

In de bestandsnaam zet je het volgnummer van de tekst uit Het Grote Wedstrijdtekstenboek. Dat volgnummer vind je in de kopregel van iedere pagina en op het titelblad dat aan de tekst voorafgaat. Na het volgnummer zet je een ander teken (bijvoorbeeld een streepje of een spatie) en daarna de duur van de proef in minuten.

Een voorbeeld maakt alles duidelijk. Stel dat je de tekst met het nummer 116 overgetypt heb uit Het Grote Wedstrijdtekstenboek Volume 1 (‘De hervorming van het landbouwbeleid’, p. 82) en dat je gedurende 30 minuten getypt hebt. Je geeft het bestand dan de volgende naam:

116-30.docx

Dat bestand stuur je dus naar gwtb.service@telenet.be. Het maakt niets uit wat het onderwerp van het e-mailbericht is en ook niet of er nog tekst in het bericht staat.

Wanneer de GWTB Service je bestand ontvangt, vergelijkt het programma je tekst met de originele tekst uit het boek. Alle fouten worden met een kleur gemarkeerd. Om het simpel te houden, gebruikt de software dezelfde kleuren als de Taki-software van de Intersteno-internetwedstrijd. Wellicht ben je daar al mee vertrouwd, en dan is het natuurlijk handig dat we dezelfde manier gebruiken om de fouten aan te duiden.


Het programma telt meteen ook het aantal aanslagen en berekent je snelheid, je foutenpercentage en je punten. Het puntenaantal wordt berekend volgens de normen van het WK van Intersteno, d.w.z. per fout gaan er 100 aanslagen af.

Wanneer de GWTB Service klaar is met het nakijken van je tekst en het berekenen van je resultaat, stuurt het programma je een mail terug. Als bijlage bij die mail zul je een HTML-bestand aantreffen met daarin de tekst die je getypt hebt. Alle fouten zijn met kleur gemarkeerd en je resultaten worden netjes vermeld.

Deze software is gloednieuw en moet dus nog grondig in de praktijk getest worden. Daarom heb ik zo veel mogelijk bèta-testers nodig. Ben je aan het oefenen voor een typewedstrijd en wil je het even proberen? Registreer je dan eerst door een mailtje te sturen naar gwtb@gebotopia.be. Dan voeg ik je toe aan de lijst van bèta-testers. Daarna kun je naar hartenluist de GWTB Service gebruiken. Alle opmerkingen en suggesties zijn uiteraard van harte welkom.

De afkorting ‘GWTB’ staat overigens voor Grote Wedstrijd-Teksten-Boek. Veel plezier ermee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten