dinsdag 4 juli 2017

Hoe gebruik je Het Grote Wedstrijdtekstenboek?

Het Grote Wedstrijdtekstenboek is geen gewoon boek. Het bestaat enkel in elektronische vorm (PDF), niet in druk. Het is namelijk geen boek waarin je voor het slapengaan nog even een uurtje op de sofa gaat zitten lezen. Neen, het is een werkboek, een hulpmiddel bij de voorbereiding op de volgende typewedstrijd.

Het is de bedoeling dat je eerst zelf een afdruk maakt van de tekst(en) die je wilt overtypen. Ik zou je niet aanraden om meteen het hele boek af te drukken, want Volume 1 telt maar liefst 320 pagina’s.

Op een typewedstrijd zoals het WK van Intersteno krijgen de deelnemers de wedstrijdtekst op papier aangereikt: een aantal A4’tjes, aan één kant bedrukt. Het is de bedoeling dat je op dezelfde manier werkt met Het Grote Wedstrijdtekstenboek: je kiest een tekst uit en drukt de betreffende pagina’s enkelzijdig af. Dan beschik je over een stapeltje A4’tjes, net als op het WK.

Op het titelblad dat aan elke tekst voorafgaat, staat vermeld uit hoeveel pagina’s de tekst bestaat en welk paginabereik je moet opgeven om de tekst af te drukken.

Met Acrobat Reader doe je dat als volgt. Stel dat je de tekst ‘De glijdende werktijd’ uit Het Grote Wedstrijdtekstenboek Volume 1 wilt afdrukken. Op het titelblad (p. 52) vind je het paginabereik: 53-57. Door op Ctrl+P te drukken of op het printerpictogram te klikken, open je het dialoogvinster Afdrukken. Daar selecteer je onder Af te drukken pagina’s de mogelijkheid Pagina’s, en in het vak daarnaast vul je het af te drukken paginabereik in: 53-57. Wanneer je vervolgens op de knop Afdrukken klikt, worden de betreffende pagina’s afgedrukt (en niet het hele boek).



De kans is erg groot dat Acrobat Reader, de populaire gratis PDF-reader van Adobe, al op je computer geïnstalleerd is. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je het programma downloaden en installeren vanaf get.adobe.com/nl/reader (denk eraan om de optionele aanbiedingen zoals McAfee Security Scan Plus af te vinken wanneer je ze niet wilt, zodat je enkel de Acrobat Reader-software installeert).

Heb je de tekst overgetypt, gooi de afgedrukte pagina’s dan niet weg, maar bewaar ze in een ringmap zodat je ze later nog eens opnieuw kunt gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten